sâmbătă, 21 noiembrie 2009
vineri, 20 noiembrie 2009
joi, 19 noiembrie 2009
Targul de Craciun de la Viena
Din 15 noiembrie pana in 24 decembrie, Viena este animata de sosirea a milioane de turisti din intreaga lume, popositi in capitala pentru a vizita pietele de Craciun.
La Viena, in fiecare an se deschid noua piete de Craciun, dar cea mai cunoscuta dintre toate este cea aflata in fata primariei orasului, Rathausplatz.
Traditia targurilor de Craciun din Viena a inceput in urma cu secole, mai intai, acestea au fost numite piete de decembrie, apoi pietele lui Thomas, iar din secoulul al XVIII lea se numec piete de Craciun.
In fata primariei, anual sunt instalate 130 de casute din lemn unde se vnd decoratiuni, jucarii si obiecte de artizanat, iar mai nou chiar si hanie si accesorii), ceea ce a facut ca piata sa-si piearda din framecul de odinioara.
Doar vinul fiert, bomboanele si castanele prajite mai amintesc de traditia instaurata in urma cu sute de ani...In schimb, alte piate ce merita vizitate sunt: cea destinata operelor de arta, Am Hof, cea de la palatul Belvedere sau de la Maria Theresien Platz.
- Daca tot ati ajuns la Viena nu ratati o vizita la palatele din capitala: Hofburg, Belvedere, Schonbrunn.
- Popositi pentru o clipa la biserica Sfantul Stefan, aflata in centrul orasului
- Vizitati Cartierul muzeelor si luatio o cafea la cafeneua Leopold
- Un alt punct de atractie este Mausoleul imperial
- Opera, celebra in intreaga lume, nu trebuie ratata
- Daca aveti timp mergeti si la Scoala Spaniola de calarie...sau macar faceti o plimbare cu trasura prin oras...
- Nu ratati nici roata uriasa din Prater, panorama oferita este de vis.
De retinut:
Pentru a avea reduceri la metrou, tramvai si autobuz, dar si la muzee si palate, alegeti Viena Card, care costa 18, 50 euro, dar va ofera acces pentru 72 de ore la principalele puncte de atractie din oras.
miercuri, 24 iunie 2009
Palma de Mallorca, plaje superbe, viata de noapte!
Am ajuns sa discutam si despre insula Mallorca, una dintre cele cinci Insule Baleare. Celelalte sunt Ibiza, Menorca, Formentera si Dragonera.
Plutind intre Spania si coasta Africii de Nord, Mallorca este o destinatie preferata de turistii germani si britanici, dar si de italieni, pentru plajele superbe si viata de noapte: adevarata distractie incepe dupa ora 21:00 si tine pana a doua zi in zori.
Cele mai populate statiuni sunt pe partea dreapta a golfului Palmei (Can Pastilla, Playa de Palma si Arenal), aici se inghesuie nemtii, zona fiind impanzita de baruri, cluburi, magazine, saune si chiar hoteluri administrate de ei.
In partea sud-vestica a insulei se afla Santa Ponca, Palma Nova si Magaluf. Acesta din urma este orasul britanicilor.
Sunt prea multe locuri de vizitat, zone care sa va lase uimiti de frumusetea, dar si curatenia lor. Iata cateva puncte celebre:
► Palma de Mallorca – capitala insulei. Aici puteti vizita impunatoarea catedrala gotica La Seu, construita de Jaime I, primul cuceritor al insulei, centrul vechi al orasului si El Pueblo Espagnol, un muzeu in aer liber cu case de tip spaniol, dar si cu tipic maur sau maiorchin. De asemenea, aici va puteti plimba cu trenul. Sunt si autobuze care fac turul orasului si opresc in zonele importante, o astfel de calatorie nu depaseste 5 euro.
► Porto Pollenca – oras cochet, cu port de iahturi, oprire indicata in drum spre Cap De Formentor, punctul nordic al insulei, de unde in zilele senine se vede Menorca in departare (drumul pe serpentine pana acolo insa este spectaculos); Alcudia, unde se poate vizita orasul initial, inchis intre ziduri.
► Arenal - Aici e orasul cel mai populat de nemti. Va puteti bucura de multimea de discoteci, baruri, pub'uri, saloane de masaj, inclusiv de ''Ober Ohne''...adica topless, cluburi care se deschid la 22:00 si sunt special destinate barbatilor singuri care-si cauta o companie de-o noapte, aici beneficiind de preturi cam piperate, dar de o atmosfera minunata creata de animatoarele de la bar toate fiind ''Ober Ohne''.
► Manacor , celebra fabrica de perle, de vizitat in drum spre Cuevas del Hams si Cuevas del Drach. Mai toate pesterile din regiune au fost amenajate la inceputul secolului al XX-lea de dl. Vidal si apoi de fiul lui. Detin instalatii de iluminat care coloreaza spectaculos peretii pesterilor, iar in Cuevas del Drach, in fiecare zi, se coboara la aprox. 300 m adancime si se asista la un spectacol: un concert de muzica clasica – interpretii insa se afla pe doua gondole ce plutesc usor pe lacul subteran din pestera. Am fost, am vazut si am plecat de acolo cu o singura dorinta, sa revin ori de cate ori am ocazia!
► Valdemossa – mic satuc maiorchin, situat la aprox. 25 km de Palma, are in centru o manastire celebra. Aici au trait intr-o iarna Chopin si George Sand care a si scris o carte, “O iarna in Mallorca”, care a facut celebra insula. Manastirea mai are insa o chilie, cartuha, amenajata pentru a putea vedea cum traiau calugarii in vremurile in care ordinul mai era activ. Chilii micute, cu terase dragute, transformate in gradini, o surpriza – un concert la pian de Chopin tinut in fosta sala de mese a manastirii - si casute cochete, in fata carora localnicii scot ce au mai de pret – ghivece de flori si obiecte de portelan, aceasta este Valdemossa.
De asemenea, insula are Aqua Land, parcul de distractii cel mai indragit de copii, dar si de cei care vor senzatii tari create de tot felul de instalatii, de la tobogane imense si pana la piscine.
Nu demult, de doi ani, s-a deschis si un important Aquarium care contine cele mai multe specii de pesti din Europa. Intrarea e 8 euro. Va trebuie cel putin o ora ca sa treceti in viteza cu privirea peste sutele de acvarii in care veti vedea de la specii de pesti foarte mici si pana la pui de rechin.
Asa cum scrisesem si in celelalte doua prezentari facute de mine despre Insulele Canare si Londra, am s-o fac si aici, adica sa va dau cateva ponturi despre cazare.
Eu unul merg in Mallorca in fiecare an incepand din 2005. De fiecare data cand merg, stau cate 2-3 luni, insa am devenit un fel de localnic pe-acolo si cunosc multe secrete pe care turistii nu au cum sa le descopere decat daca ar sta cel putin 2 luni.
Daca alegeti Mallorca, va recomand cea mai ieftina zona, ARENAL. Aici totul este ieftin, de la produse alimentare si pana la cazare, rent a car, orice. Cazarea cea mai ieftina se afla in general pe linia a 2'a si a 3'a de la plaja.
Hostelurile sunt cele mai importante locuri. Exista un hostel acolo, care este cel mai luxos si mai ieftin: HOSTAL ATLANTA, situat pe linia a 3'a, la doar 3 minute de plaja, exact la capat, unde este Balneario 0 (mai sus cu 200 de metri de statia de taxiuri), la care in 2008 au fost terminate lucrarile de modernizare. Camerele arata ca la un hotel de 3 stele (nu glumesc), iar preturile sunt de doar 25 de euro de persoana in plin sezon, si de 18-20 de euro/pers intre mai-iunie si august-octombrie. Din octombrie poate ajunge chiar si la 15 euro/pers.
Dar daca vreti ceva mai modest, insa pe-a doua linie, puteti alege HOSTAL LIDO. Pentru cei care sunt mai pretentiosi, pot alege Hotelul Playa Golf unde o camera in regim single este de 50 de euro, iar in regim double de 90 de euro.
Hotelul REINA DEL MAR, de trei stele, este situat tot in El Arenal, la 300 m de plaja. E dotat cu aer conditionat, telefon, minibar, tv, baie in camera, safe-box in camera (e 5 euro pe zi), are sala de joaca pt copii, e hotelul ideal pentru familiile care vor sa se simta ca acasa.
Mancarurile
Daca alegeti sa mancati la restaurante va recomand cu toata increderea pe oricare dintre ele, aici preturile sunt accesibile. Difera cu cateva zeci de centi preturile, asa ca, fara probleme, puteti opta pentru un restaurant pe prima linie.
Daca vreti, insa, sa va impresionati partenerul cu o mancare deosebita sau cu o pizza cu diametru de 60 de cm, va recomand Restauranul '' Doisprezece Apostoli''.
Intr-una dintre fotografiile facute de mine se vede una dintre cele trei tornade care au facut ravagii in dupa-amiaza zilei de 4 octombrie 2007.
Pentru persoanele gay exista in Arenal doua baruri,Queens si Sa Bota, iar in Palma de Mallorca, pe strada Juan Miro, veti gasi o multime de baruri specifice, hotelul Rosa Mar care este hotel doar pentru persoanele gay si desigur renumita discoteca Black Cat, unde intrarea e 10 euro cu o consumatie inclusa in pret, unde gasiti turisti din toate colturile lumii.
luni, 8 iunie 2009
Viziteaza Slovenia! Un adevarat paradis natural
Este o tara mica cu 6 parcuri naturale protejate de UNESCO care includ lacuri glaciare , numeroase pesteri si locuri de relaxare.
Pentru a te bucura de toate acestea un tur al Sloveniei este bine venit in orice anotimp. Preturile sunt putin mai mari decat in Romania, dar nu vei spune in niciun moment ca ai platit degeaba.
Cazare
Cazarea la pensiuni este intre 15 si 25 de Euro cam in toate orasele si nu necesita rezervare. Sistemul de informare pentru turisti “Tourist Info” este foarte bine dezvoltat si in orice oras te-ai afla - mare sau mic – este informat despre atractiile din zona, ti se ofera harti ale zonei si mai ales ti se ofera posibilitati de cazare. Atentie, aceste “Tourist Info” au program doar intre 8:00-19:00.
Ce sa vizitezi
Acest tur include majoritatea atractiilor din Slovenia si incepe cu capitala – Lubliana - zona de munte - Bled, Krankska Gora – o multime de pesteri renumite si se incheie pe coasta Marii Adriatice la o petrecere pe plaja .
Lubliana - este capitala Sloveniei si cel mai mare oras, situat in centrul tarii. In Lubliana merita vizitat Castelul care se afla pe dealul din centrul orasului, este un castel construit in 1495 de o marime impresionanta. Accesul in castel este gratuit, iar aici poti admira galeria de arta “Galerija Rustika” cu obiecte traditionale slovene sau poti vizita Muzeul Virtual cu proiectii 3D.
Intrarea in muzeu costa 3.3EUR pentru adulti si 2.04 EUR pentru studenti si copii. In curtea interioara a castelului te poti delecta cu un concert sau o piesa de teatru la una dintre terase si poti servi un pahar de vin sau o prajitura.
In Slovenia parcurile naturale sunt la mare cautare fiind foarte bine organizate pentru turisti si bine intretinute. Unul dintre acestea este Krankska Gora unde iarna se poate schia avand o capacitate de 20.200 de schiori pe ora, iar vara este un paradis natural tocmai bun de o plimbare cu bicicleta.
Aici se afla si trambulina de la Planica unde s-a realizat recordul mondial la saritura cu schiurile fiind de 239 m in 2005.
Lacul glaciar Bled este punctul de atractie principal si un loc ideal pentru relaxare. In mijlocul lacului se afla o insula cu o biserica veche al carei clopot, atunci cand suna, se spune ca poarta noroc turistilor. De pe malul lacului se poate inchiria o barca pentru a se ajunge pe insula, costul fiind de 5 EUR pe ora. La sud de Bled se afla lacul Bohinj si cascada Savica avand o lungime totala de 78 de m.
Pestera Postuina este cea mai mare pestera din tara si una dintre cele mai mari din Europa, avand o lungime de 20.570 m, fiind creata de raul Pivka. Aici se afla Proteus anguinus, asa numitul Human Fish care este protejat de lege in Slovenia.
Vizitarea celor 20 de km de pestera se face intr-un tur organizat din ora in ora, se parcurg 12 km cu un mini-tren, iar restul pe jos. Costul de vizitare este 20 de euro pentru adulti si 16 euro pentru studenti si copii. Langa pestera se afla castelul Predjama, costul unei vizite este de 8 euro. Vara , in fata castelului se organizeaza “Erazem's Medieval Tournament” cu obiceiuri din secolul al XVI-lea si turniruri cavaleresti
Un lant faimos de pesteri se afla la “Škocjan Caves”, un loc greu de ajuns fara masina personala. Lungimea totala a pesterilor este de peste 5 km si ceea ce le face speciale este adancimea la care se afla: 200 m, imaginea creata fiind a unui canion intr-o pestera.
Centrul distractiei in Slovenia se afla in orasul Piran , aflat pe coasta Marii Adriatice, fiind renumit prin petreceri pe plaja si scufundari.
duminică, 5 aprilie 2009
ATAT DE MULTE DE FACUT SUB SOARE
De la schi la sporturi acvatice, Romania va ofera toate posibilitatile
Sporturi de vara
Sporturile nautice
Sporturile de iarna
Activitatile in aer liber sunt practicate cu entuziasm in Romania, de multa vreme. De fapt, cuvantul "turism" inseamna pentru romani drumetii montane. Dar nu trebuie sa uitati ca Marea Neagra ofera conditii excelente pentru practicarea sporturilor acvatice.
Incepand din luna iulie romanii se indreapta spre munti si spre litoral. Dar spatiul este atat de larg incat nu veti simti nici un pic de inghesuiala daca va veti alatura lor.
Nu neaparat in ordinea importantei lor, iata cateva sporturi de vara practicate in Romania! Intai, alpinismul. Majoritatea romanilor sunt pasionati de speologie.
Escalada in muntii mai putin cunoscuti ai Europei |
Mai mult de 11000 de pesteri pot fi explorate fara a fi nevoie de permisiunea autoritatilor. Majoritatea acestor pesteri se afla in muntii Apuseni.
Si escalada este foarte apreciata, iar localnicii o numesc alpinism. Cel mai important centru sportiv este Busteniul (acesta este si statiune de schi).
Un alt sport foarte placut este ciclismul. Il puteti practica pe dealuri, mergand pe drumuri forestiere si pe potecile ciobanilor. Va trebui sa va aduceti mountain bike-ul dumneavoastra, dar senzatia de libertate pe care o veti incerca precum si splendidele peisaje pe care le veti vedea va vor rasplati din plin.
Drumetiile sunt un mod minunat de a vedea tara cu pretul a doar cateva ascensiuni dificile. Potecile sunt marcate iar mersul pe jos este atat de apreciat incat exista chiar si poteci marcate intre manastirile pictate ale Bucovinei.
In statiunile de pe litoralul Marii Negre puteti face surfing, schi nautic si scufundari. Se poate face caiac si canoe pe rauri si lacuri. Caiacul este si modul ideal de explorare a Deltei Dunarii. Va trebui sa aveti propriul dumneavoastra echipament.
Marea Neagra ofera posibilitati de practicare a tuturor sporturilor acvatice |
Majoritatea statiunilor romanesti de schi au fost construite in acest scop in perioada anilor 1960 si 1970. Obisnuitii schiului le considera ca fiind printre cele mai atragatoare din Europa si cele mai salbatice. Mai mult, preturile sunt extrem de convenabile.
|
vineri, 3 aprilie 2009
TRANSILVANIA
Un tinut legendar
Castelul Bran si statiunea Sinaia - fosta resedinta regala de vara
Sibiu Banatul
Folclor si festivaluri
Locul ideal pentru a evada
Transilvania este de departe cea mai romantica provincie romaneasca. Chiar numele ei starneste imagini ale piscurilor muntilor inaltandu-se la cer deasupra vailor impadurite si a paraurilor cristaline, imagini ale bisericutelor din lemn cu acoperisuri inalte, imagini ale castelelor legendare si amintiri dintr-o istorie zbuciumata. Dar aici puteti descoperi mult mai multe locuri interesante: statiuni pentru sporturi de iarna si de tratament, carari pentru excursiile in munti si Parcul National Retezat, orasele medievale fascinante, muzee de arta si hoteluri de calitate. In Transilvania, noi posibilitati de petrecere a vacantelor apar la tot pasul. |
Unde exact se afla Transilvania
Raspunsul este: in centrul tarii, fiind inconjurata de Muntii Carpati, care strabat Romania. Unul dintre principalele orase, Cluj-Napoca, se afla in zona de podis, in timp ce orasele Brasov sBrasov - statiune montana romaneasca
Acest fascinant oras medieval este pitoresc asezat in apropierea muntelui Postavaru si in imediata vecinatate a zonei muntoase transilvanene, unde se afla hoteluri de inalta calitate (vezi pagina despre munti).
Admirati-i monumentele arhitectonice in stil saxon vechi situate in vecinatatea Bisericii Negre, monument datand din secolul al XIV-lea, precum si ruinele cetatii si vechea primarie, care dateaza din secolul al XVIII-lea.
Din Brasov se pot face excursii la castelul Bran, presupusa resedinta a printului Vlad Tepes, cel care a constituit sursa de inspiratie a legendei lui Dracula.
Deschizandu-si portile cu silueta impunatoare a Castelului Bran, unde se spune ca ar fi trait Vlad Tepes, sursa de inspiratie a personajului de legenda |
De asemenea, aveti grija sa nu ratati vizitarea castelului Peles. Acesta a fost construit pentru Regele Carol in 1883 intr-un stil arhitectural sofisticat si amplasat la poalele muntilor, in Sinaia.
Aceasta statiune a fost foarte la moda datorita prezentei regelui, iar un sejur aici este agreabil atat vara cat si iarna, datorita impresionantului peisaj montan.
Exista numeroase posibilitati de petrecere a timpului: drumetii, echitatie, iar in timpul iernii se poate schia. Trebuie sa mentionam aici si curele pentru intretinerea sanatatii.
Sibiul este si el un frumos oras construit de sasi, cu strazi pietruite si case in culori pastelate.Trebuie neaparat sa vizitati atat Muzeul tehnicii populare in aer liber cat si Muzeul de arta Brukenthal.
Excelenta amplasare a orasului permite realizarea unor excursii in sate de munte cum ar fi, de exemplu, Sibielul, sat in care se afla un fascinant muzeu de icoane.
Mai departe, langa Deva, se afla Castelul Huniazilor, reconstruit in secolul al XV-lea, in stil gotic, de catre Voievodul Iancu de Hunedoara. Acesta l-a inzestrat cu turnuri si contraforti amintind de castelele de pe Loara.
Aceasta regiune sud-vestica a tarii are un climat mai uscat, mediteranean, diferit de cel existent in cea mai mare parte a Romaniei. De asemenea, exista si mici diferente din punct de vedere cultural.
Faptul ca pana in 1918 aceasta regiune s-a aflat sub dominatie habsburgica se reflecta in arhitectura sa in stil Art Nouveau.
Cu aproape 1900 de ani inainte, romanii au construit o statiune la Baile Herculane, statiune care si astazi este foarte la moda.
In vecinatatea muntelui Domogled se afla o rezervatie naturala care se intinde pe o suprafata de 60000 ha, iar in muntii Semenic se afla cateva mici statiuni de schi. In sfarsit, capitala Banatului, Timisoara, este orasul in care a izbucnit Revolutia din 1989.
Oras roman la origini, Sighisoara este unul dintre cele mai mari orase medievale care exista in lume la ora actuala.
Sighisoara, unul dintre minunatele orase medievale ale Europei |
Aici exista o cetate fortificata amplasata pe varful unui deal, intrari si pasaje secrete, un turn cu ceas datand din secolul al XIV-lea, precum si casa in care a locuit Voievodul Vlad Tepes.
Oriunde veti merge in Transilvania, veti descoperi traditii rurale care se pastreaza in viata cotidiana. Ciobanii produc cas pe care il puteti cumpara chiar si de pe marginea drumurilor.
Portile caselor sunt impodobite cu complicate modele sculptate. Costume populare traditionale, bogat colorate, sunt purtate duminica, la nunti si in timpul festivalurilor, deoarece sunt incarcate cu diferite semnificatii.
In ceea ce priveste festivalurile, trebuie sa stiti ca sezonul lor incepe dupa Pasti.
Dupa cum puteti vedea, atat vara cat si iarna, vaile si muntii Transilvaniei, cu salbaticia lor reconfortanta si primitoare, sunt un loc in care veti evada in adevaratul sens al cuvantului.
miercuri, 1 aprilie 2009
STATIUNI BALNEOCLIMATERICE
Traditia romaneasca a curelor de sanatate a fost initiata de romaniNu exista miracole, dar curele de sanatate din Romania par adesea miraculoase
Descriere sumara a celor mai apreciate statiuni romanesti Baile Herculane
Baile Felix
Sovata - statiune preferata de femei
Terapia Aslan, cum puteti obtine informatii suplimentare
Pentru numeroase persoane, vacantele in statiunile de recreere constituie o placuta si luxoasa relaxare. Pentru altii, curele de ape minerale, mofetele (surse naturale de dioxid de carbon) precum si baile de noroi constituie componentele unui tratament complex al diverselor afectiuni.
Pentru amandoua aceste tipuri de vizitatori, Romania poate fi un adevarat miracol. Preturile sunt foarte rezonabile. Va veti bucura de cele nu mai putin de 3000 de izvoare termale aflate aici.
Tara noastra are 70 de statiuni balneoclimaterice dintre care unele au fost fondate de catre vechii romani. Astazi, pacientii vin de pe tot cuprinsul Europei pentru a primi ingrijirile unor specialisti foarte competenti in clinicile bine dotate din statiunile cele mai bune.
In paralel cu aceste ingrijiri, ei se pot bucura de minunatele privelisti oferite de aceste locuri de vacanta.
Cele mai importante statiuni asigura tratarea afectiunilor reumatice, cardio-vasculare, respiratorii, precum si a numeroase tulburari ale sistemelor digestiv si nervos.
Echipamente moderne si servicii personalizate |
Mai trebuie sa mentionam aici si tratarea unor probleme dermatologice si ginecologice. Toate tratamentele se desfasoara sub stricta supraveghere a Institutului oficial de medicina generala, balneologie si recuperare.
Durata normala a unui sejur intr-o astfel de statiune este de doua sau trei saptamani. La sfarsitul acestei perioade veti primi un buletin medical complet incluzand diagnosticul dumneavoastra, rezultatele testelor precum si recomandari.
Daca va veti simti miraculos de bine dupa acest sejur, explicatia consta in faptul ca tratamentele care v-au fost aplicate au fost facute metodic de catre specialisti foarte competenti.
Cea mai renumita statiune balneoclimaterica este Baile Herculane. Ea a fost construita de romani pe valea impadurita a Cernei, intr-un loc idilic.
Apa folosita in scopuri curative in una din cele 70 de statiuni ale Romaniei |
Aceasta statiune este deschisa tot timpul anului. Cele cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale existente aici sunt folosite in tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale.
Dotarile acestei statiuni includ sali de masaj precum si bazine acoperite si in aer liber. Hotelurile sunt moderne si confortabile.
Aceasta "Statiune a bucuriei" este cea mai mare statiune din Romania. Ea este situata in apropierea orasului Oradea, spre nord-vest, si se bucura chiar si in timpul iernii de avantajele unui "microclimat".
Namolul sapropelic folosit in tratarea afectiunilor reumatice si dermatologice |
Virtutile apelor termale, foarte bogate in oligominerale, sunt completate de virtutile namolului sapropelic.
Tratarea afectiunilor respiratorii, unul dintre numeroasele tratamente care se efectueaza aici |
Impreuna, acestea sunt folosite in tratarea artritei reumatice, a lumbagoului, precum si a afectiunilor ginecologice si nervoase. Clientela internationala aduce o remarcabila stralucire vietii din hotelurile de trei stele.
Situata la 490 de metri (1600 picioare) deasupra nivelului marii, in zona impresionantelor paduri transilvanene, Sovata are unul dintre cele mai extraordinare lacuri heliotermale, numit Ursu.
Apa acestuia nu este mai rece la adancime decat la suprafata, asa cum se intampla in cazul lacurilor obisnuite. Temperatura apei creste odata cu adancimea, astfel incat apa din adanc este mai calda decat cea de la suprafata!
Apa lacului este sarata si impreuna cu namolul sapropelic este deosebit de eficienta in tratarea afectiunilor ginecologice, a reumatismului si a afectiunilor nervoase periferice.
Datorita hotelurilor moderne si echipamentelor de ultima ora, precum si stimulatorului climat subalpin uscat, sejurul dumneavoastra la Sovata va fi extrem de placut.
In munti exista numeroase statiuni. Sinaia, situata langa Brasov, este o statiune foarte cautata pentru petrecerea vacantelor. Tusnad, situat la nord de orasul Brasov, este o statiune importanta datorita apelor minerale carbonatate si gazoase precum si datorita mofetelor folosite pentru tratarea bolilor cardio-vasculare.
Chiar si imparatul francez Napoleon al III-lea primea apa de pe valea Oltului, rau situat in Carpatii sudici. Astazi, in cele doua statiuni gemene, Calimanesti si Caciulata, sunt vindecate diferite afectiuni ale tubului digestiv si ale rinichilor.
Aceste doua statiuni sunt dotate atat cu pavilioane balneare elegante, in stilul Belle Epoque, cat si cu centre de tratament prevazute cu echipamente de ultima ora.
Aproape de Calimanesti si de Caciulata se afla o alta statiune mai mica, Baile Olanesti, unde se pot trata afectiuni digestive si ale rinichilor. Se mai pot trata si guta, obezitatea si diabetul, intr-un peisaj montan de o rara frumusete.
Pe litoral, pe marile plaje de nisip ale Marii Negre, se afla statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun si Mangalia. Aici puteti gasi numeroase atractii estivale. Cea mai importanta statiune este Eforie Nord.
In tratamentele efectuate in toate aceste statiuni este folosit namolul sapropelic fin din lacul Techirghiol. Se trateaza afectiuni ale pielii, afectiuni reumatice, post traumatice, precum si probleme ginecologice. Puteti face si talazoterapie. Datorita faptului ca centrele de tratament sunt dotate cu incalzire centrala, statiunile raman deschise tot timpul anului.
Nici o prezentare de ansamblu a curelor de sanatate care se pot face in Romania nu ar fi completa daca nu am mentiona terapia initiata de Dr. Ana Aslan. In cadrul acestei terapii sunt utilizate proprietatile biotrofice a doua produse: Gerovital H3 si Aslavital.
O tusa finala adaugata de ingrijirile cosmetice |
Actiunea conjugata a acestor doua produse incetineste procesul de imbatranire. Punctele forte ale acestui tratament sunt ameliorarea memoriei, imbunatatirea circulatiei sanguine la nivelul creierului si revitalizarea organelor interne.
Puteti face acest tratament in aproape oricare statiune romaneasca, in completarea altor tratamente, la Clinica speciala Otopeni, in afara Bucurestiului, precum si in capitala la hotelul Flora.
marți, 31 martie 2009
MUNTI PRIMITORI IN TOATE ANOTIMPURILE
Distractii alpine in timpul iernii si in timpul verii
Traditiile si legea permit oricui accesul in muntii Romaniei. Puteti deci sa va plimbati si sa faceti escalade oriunde doriti, atat vara cat si iarna. Muntii Carpati constituie un spatiu relaxant unde veti trai experiente de neuitat.
In timpul iernii, atractia majora o constituie schiul. Poiana Brasov este cea mai renumita statiune (exista un grup de statiuni) si este situata la 13 kilometri (8 mile) de orasul Brasov.
O tara a minunilor de iarna |
In Poiana Brasov exista hoteluri gen chalet si vile dotate cu bucatarii pe care le puteti folosi. Exista partii de schi bine ingrijite avand lungimi de pana la 4500 de metri.
Gradul lor de dificultate variaza de la dificil la usor. Majoritatea monitorilor de schi vorbesc engleza, germana sau franceza. Viata de noapte este intensa, existand numeroase baruri, discoteci, spectacole folclorice si cabarete.
In aceeasi zona a Carpatilor sudici se afla Sinaia, statiune montana datand din 1870 si avand partii de schi si o partie de bob, Predeal, care are 15 partii si Busteni unde in timpul verii se practica alpinismul.
Exista numeroase statiuni mai mici: Paltinis, langa Sibiu, Secu, Valiug, Trei Ape si Crivaia in Banat in zona Muntilor Semenic, Durau, langa legendarul masiv Ceahlau in Carpatii Orientali si Borsa in Maramures.
Durata normala a sezonului de schi este din decembrie pana in martie.
In timpul verii, telefericele din statiunile de iarna transporta excursionistii. De asemenea, se poate calari, pescui si se pot face plimbari in canoe.
In timpul verii muntii sunt ai dumneavoastra. Ii puteti explora dupa pofta inimii. Exista numeroase campinguri iar traseele turistice sunt bine marcate.
Pantele mai joase sunt acoperite de paduri de fag si de stejar de o mare frumusete. In zonele mai inalte sunt pasuni iar apoi urmeaza zona alpina la peste 1700 de metri (5576 picioare).
Datorita lipsei pesticidelor, pajistile din zonele inalte sunt acoperite la inceputul verii de o multime de flori salbatice.
Pe aceste inaltimi veti intalni cu siguranta ciobani ale caror oi sunt tinute in stane. Acestia produc branza din lapte.
Exista numeroase rezervatii naturale care protejeaza o zona de peste 75000 de hectare.
Unele dintre ele, ca cea din muntii Retezat, au fost concepute ca parcuri nationale a caror fauna include vulturul plesuv, o specie foarte rara, capra neagra, marmota, mistretul, linxul si ursul.
Oriunde veti merge in munti veti gasi peisaje minunate si veti fi intampinati cu ospitalitate.
O bogatie de flori salbatice imbraca pajistile din zonele inalte in timpul primaverii si la inceputul verii |
Pentru cei care sunt invatati sa vada des pancarte cu inscriptia "Intrarea interzisa", muntii Romaniei vor fi o experienta noua si foarte placuta, pe care vor dori sa o repete.
luni, 30 martie 2009
SA DESCOPERIM ROMANIA
Cateva dintre nenumaratele fete ale RomanieiManastiri din nordul Moldovei si castele medievale
Realitati transilvanene si muntene
Romania ofera o gama larga de propuneri turistice de interes general sau tematice. Sugestiile de itinerarii prezentate in continuare sunt doar cateva din numeroasele posibilitati existente. Agentia de turism pe care o veti consulta va va oferi si alte variante.
Excursia de 8 zile la "Capela Sixtina a Orientului", care cuprinde unele dintre cele mai interesante locuri din Romania, incepe cu o noapte in Bucuresti, inainte de a parcurge traseul spre Piatra Neamt, pentru o degustare a vinurilor moldovenesti, provenind din podgorii cu o traditie de peste 500 de ani, si pentru a petrece apoi noaptea in acest oras.
In cea de-a treia zi veti vizita pitoreasca manastire Agapia, datand din secolul al XVII-lea, si manastirea Dragomirna; apoi veti face turul orasului Suceava, vechea capitala a Moldovei. Cazare in Suceava.
In ziua a patra veti vizita minunatele manastiri din nordul Moldovei. Peretii exteriori ai acestora sunt acoperiti cu fresce viu colorate reprezentand in detaliu scene istorice si religioase.
Veti vedea Manastirea Humor, unde pictorii invatau mestesug de la calugari, Voronet, supranumita "Capela Sixtina a Orientului", Sucevita, parte a unui impresionant complex cu fortificatii.
Se revine la Piatra Neamt seara. In cea de-a cincea zi veti strabate spectaculoasele Chei ale Bicazului din Carpatii Orientali, pentru a ajunge la Brasov, unde veti ramane doua nopti.
In ziua a sasea veti vizita vechile manastiri fortificate de la Prejmer si Harman si Castelul Bran, cetate de hotar datand din secolul al XIV-lea. In cea de-a saptea zi veti strabate muntii pentru a vizita Castelul Peles, costruit intre anii 1870-1880 la Sinaia, ca resedinta de vara a Regelui Carol I.
Drumul spre Bucuresti trece prin pitoreasca Vale a Prahovei; inainte de a ajunge in centrul capitalei, va veti opri sa vizitati Muzeul Satului. Cazare in Bucuresti inainte de a lua avionul inapoi spre casa.
Debutand printr-un tur al Bucurestiului care include vizitarea Muzeului Satului, aceasta excursie include cele mai interesante atractii turistice din Transilvania legendara si din regiunea Banatului, in sud-vestul tarii.
In ziua a treia se pleaca din Bucuresti spre manastirea de la Curtea de Arges, biserica episcopala, apoi spre Targu-Jiu unde veti vizita complexul sculptural realizat de Constantin Brancusi. Cazare la Targu Jiu.
In cea de-a patra zi veti vizita Muzeul de la Portile de Fier si ruinele podului lui Traian de la Drobeta-Turnu Severin. Se inopteaza la Timisoara, orasul in care s-a aprins flacara Revolutiei din decembrie 1989.
De la Timisoara va veti indrepta spre orasul medieval Sibiu, trecand prin Deva si pe la castelul de basm in stil renascentist de la Hunedoara. Cazare la Sibiu.
Cea de-a sasea zi va permite sa descoperiti fascinantul dar prea putin cunoscutul Muzeu al Tehnicii Populare din Sibiu, cu exponate de pe tot cuprinsul Romaniei. In cea de-a saptea zi va veti indrepta spre Cluj-Napoca, oprindu-va sa vizitati Cetatea de la Alba Iulia.
Ziua a opta: turul orasului Cluj-Napoca, incluzand Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Gradina Botanica. Ziua a noua este rezervata vizitarii orasului Targu Mures, respectiv a cetatii medievale si a Palatului Culturii, edificiu datand de la inceputul secolului.
In ziua a zecea va veti opri in frumoasa statiune Sovata, cu lacul sau sarat, iar apoi veti trece prin spectaculoasele Chei ale Bicazului, in drum spre Piatra Neamt. Ziua a unsprezecea incepe la Piatra Neamt si continua prin splendidul peisaj oferit de maiestuosii Munti Carpati, in drum spre statiunea montana Poiana Brasov.
In continuare, doua zile sunt dedicate acestei zone minunate, cu vizitarea monumentelor din orasul medieval Brasov si a Castelului Bran, pana in ziua a paisprezecea, cand veti pleca inapoi spre Bucuresti.
Dar excursia nu s-a terminat inca! Statiunea Predeal si fosta resedinta regala, Castelul Peles din Sinaia, reprezinta ultima parte a unei calatorii de neuitat. Cazare la Bucuresti inainte de a lua avionul spre casa.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)